Summer Academy – Basisopleiding: veerkracht coach (stress & burn-out)

Inschrijven
DataProgrammaToelatingsvoorwaardenTrainersOntwikkelingPrijs en subsidies

Steeds meer mensen vallen uit door overmatige stress of belanden in een burn-out. Veerkracht-coaching wordt wetenschappelijk erkend als een effectieve aanpak ter preventie en behandeling van (werk)stress. In haar boek Mentaal Kapitaal houdt Elke Geraerts dan ook een pleidooi voor het versterken van veerkracht als tegengif tegen stress en burn-out. Dit pleidooi – gebaseerd op de beginselen van de Positieve Psychologie – vormt de rode draad doorheen deze specialisatieopleiding.

Deze 4-daagse summeracademy is gericht op professionals die het coachen willen inzetten als een krachtig instrument om het mentaal kapitaal van mensen en organisaties te versterken.

Je verdiept je in de kenmerken en oorzaken van stress, om van daaruit methodieken aan te leren waarmee je mensen kan coachen richting een veerkrachtiger leven. Je leert tegenslag om te zetten in positieve energie en je ontdekt hoe je je cliënten kan aanzetten tot duurzame gedragsverandering en balans. Zo geef je hen niet alleen meer veerkracht, maar ook meer slagkracht.

Je kiest voor een coachopleiding bij Better Minds Academy als je:

  • Jouw coachvaardigheden verder wil verdiepen.
  • Van veel interactie en oefeningen houdt (70% praktijk – 30% theorie).
  • Een toolbox van methodieken en oefeningen wil die je op maat kan inzetten.
  • Graag in kleine groepen werkt: maximum 12 deelnemers.
  • Op zoek bent naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten, met insteek uit de positieve psychologie.
  • Groei belangrijk vindt, en van het voordeel wil genieten om van twee ervaren coaches feedback te krijgen.

Programma

Het volledige traject telt 4 lesdagen.

Dag 1: We leggen de basis en verdiepen reeds in de wetenschap rond veerkracht en stress

We gaan aan de slag met de opleidingscompetenties en jouw persoonlijke leertraject
Opfrissing van het basiscoachmodel
We belichten de term ‘veerkracht’ vanuit de positieve psychologie
We behandelen de wetenschap rond stress en burn-out (wetenschappelijke kaders, actuele cijfers, signalen en symptomen, preventie en behandeling)
Het Huis van werkvermogen wordt voorgesteld als coachkader

Dag 2: Coachen op gezondheidsniveau

Mindset en Voeding: hoe ingesleten gewoontes veranderen?
Mindset en Bewegen: bron van levensenergie
Mindset en Slaap

De kracht van leef -en werkgewoonten en rituelen

Dag 3: Coachen op competentie- en waardenniveau

Competenties versus energiegevers en energienemers
Waarden als directe hefboom tot transformatie
Analyse van stressoren en hulpbronnen
Sociale steun

Dag 4: Coachen op elementen binnen de werkcontext

De arbeidscontext en psychosociale risico’s
De arbeidssfeer en (verstoorde) relaties en communicatie
Re-integratie binnen of buiten de organisatie
Risico’s en voordelen van het nieuwe werken; zelforganiserende teams, flexibiliteit, met goesting naar het werk, werkplek- en tijdsonafhankelijk werken, focus op kwaliteitsmanagement, verloning, jobcrafting…
Meest up to date inzichten rond de hybride werkcultuur (vanuit het nieuwe baanbrekende boek van Elke Geraerts ‘De mentale reset’)

Optioneel kan je je na deze Veerkrachtopleiding verder specialiseren als Kinder- en jongerencoach, Loopbaancoach of Organisatiecoach. Je bouwt als het ware verder aan een gedegen loopbaan als Professioneel Coach. Daarnaast bieden wij onze alumni inspirerende navormingen en intervisiemomenten aan.

Ontdek onze opleiding hier

Hoe?

De opleiding volgt heldere doelstellingen en is opgebouwd volgens een goed doordacht curriculum. Ze biedt een degelijk methodisch kader en is opgevat als ervaringsgerichte training, waarin je vanaf dag 1 je coachvaardigheden oefent in een kleine groep en met reële vragen. De kracht van het groepsproces en het collegiaal leren zijn van onschatbare waarde voor een professionele ontwikkeling waarin menselijk kapitaal centraal staat. We geloven dus niet in klaslokalen volgepakt met deelnemers, maar kiezen bewust voor kleine groepen waarin veiligheid en vertrouwen centraal staan.

Afhankelijk van de groepsgrootte zijn er tijdens de meeste lesdagen 2 trainers aanwezig voor persoonlijke begeleiding: net die extra touch die deze opleiding uniek maakt.

We bieden de optie om deze opleiding hybride te volgen, zodat de pandemie of vakantieplannen je professionele ontwikkeling niet kunnen dwarsbomen.

De coachcompetenties worden aan het einde van de opleiding getoetst via een assessment. Bij elke sessie zijn er aanvullende opdrachten. Je krijgt regelmatig feedback van de trainers over je coachvaardigheden. Van de deelnemers verwachten we dat ze zelf leergroepen organiseren waarin intervisie en oefensessies uitgebreid aan bod kunnen komen. Zo worden de verworven skills geconsolideerd en verdiept.

Naast de lesdagen, de opdrachten en de leergroepen verwacht de Better Minds Academy dat je investeert in zelfstudie.

 

Voor wie is deze opleiding?

+Wil jij de veerkracht van mensen versterken? Geloof jij dat wendbaarheid en flexibiliteit onmiskenbare troeven zijn in de wereld van vandaag? Voel jij je aangesproken door het gedachtengoed van het boek Mentaal kapitaal van Elke Geraerts?
+Wil je als zelfstandig coach aan de slag? Of vervul je een coachende rol binnen de organisatie waar je voor werkt? (bv. als leidinggevende/HR professional/preventieadviseur/ vertrouwenspersoon/trainer)
+Ben je op zoek naar een vorming die sterk evidence based en tegelijk hands on is?

Dan is deze opleiding iets voor jou!

Professionals die reeds over coachcompetenties beschikken kunnen zich rechtstreeks inschrijven voor deze opleiding. Kandidaten die nog niet over de basiscompetenties beschikken verwijzen we graag naar onze Basis-coachopleiding.

Toelatingsvoorwaarden?

+ Je hebt een bachelor- of masterdiploma of een gelijkgesteld cognitief niveau

+ Je hebt minimaal 3 jaar algemene werkervaring

+ Je beschikt over de basisvaardigheden van coaching via onze Basis-coachopleiding (of een gelijkwaardige opleiding bij een ander kwalitatief opleidingscentrum)

+ Je hebt voldoende mogelijkheden en tijd om de geleerde competenties in een reële context te oefenen.

+ Je onderbouwt je ervaring en motivatie in een intakegesprek met de lesgevers. Dit intakegsprek dient om het beginniveau van de deelnemers in te schatten en zo een evenwichtige groepssamenstelling te garanderen.

Met De bij ons behaalde certificatie als veerkrachtcoach:

+ Ben je in staat om wetenschappelijk onderbouwde inzichten rond stress en burn-out te vertalen naar een op veerkracht gerichte coachaanpak

+ Kan je je coachvaardigheden inzetten in je rol als leidinggevende/HR professional/ preventieadviseur/vertrouwenspersoon binnen je organisatie

+ Kan je organisaties en individuen coachen naar effectief en veerkrachtig gedrag

+ Ben je in staat om onderbouwd mee te werken aan het werkdrukbeleid in je organisatie

+ Kan je zelfstandig en professioneel functioneren als coach (in je eigen praktijk)

+ Kan je reflecteren op je eigen handelen als coach

+ Word je automatisch lid van de Vereniging voor Erkende Stress en Burn-out coaches (VESB), aangezien deze opleiding door VESB is geaccrediteerd.

Bij de opbouw van de opleiding Better Minds at Work Coach werd er rekening gehouden met de 8 kerncompetenties die door de Internationale Coach Federatie zijn gedefinieerd. De opleiding is daarom een goede opstap om je als coach verder te laten certifiëren door de ICF. Meer info vind je op: https://www.coachfederation.be/nl en https://coachfederation.org/

Expert trainers (Antwerpen & Hasselt)

Els Schepens en Johnny Weustenraed zijn de vaste trainers van dienst voor alle coachopleidingen in Antwerpen & Hasselt.

Els Schepens is psychotherapeut en organisatiecoach. Ze doceerde aan de TC-University in Rotterdam in de professionele coachopleiding. Aan de University Colleges Leuven- Limburg (UCLL) coacht ze leidinggevenden rond weerbaarheid bij stress en werkdruk. Els blikt terug op een jarenlange ervaring in het opleiden en trainen van mensen in diverse organisaties. De rode draad doorheen Els’ activiteiten is haar passie voor groei van mensen. Ze geeft hen graag alle ruimte om te excelleren.

Johnny Weustenraed is integratieve psychotherapeut en professionele coach. Doorheen zijn loopbaan binnen de zorgsector raakte hij geboeid door menselijke gedragingen. In zijn praktijk en binnen diverse organisaties ondersteunt hij mensen met stress en burn-outklachten.  Tevens traint hij leidinggevenden en groepen in het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden, dit  zowel in profit  als non-profit organisaties. Daarnaast is hij ook docent aan de University Colleges Leuven-Limburg.

Jouw ontwikkeling is onze zorg

Jouw professionele vorming vindt plaats op verschillende niveau’s.

Lesdagen

Het programma omvat 6 lesdagen, telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Elke lesdag brengt huiswerk en de nodige zelfstudie met zich mee.

Opdrachten & evaluatie

Naast de lesdagen en leergroepen verwachten we dat je zelfstandig gaat oefenen. De praktijkopdrachten bestaan uit het voeren van een coachgesprek met een cliënt in een fictieve context (oefensituatie met bv. je partner, een vriend, een kennis). Je maakt een reflectieverslag, waarin je reflecteert over je eigen handelen.

Daarnaast voer je een persoonlijk gesprek met jouw mentor. Samen ga je bepalen waar je staat in je ontwikkeling en waar je nog sturing kan gebruiken. Leidraad voor het gesprek zijn je logboek (zie onder), onze observaties tijdens de trainingsdagen, video-opnames van een coachgesprek en jouw reflectieverslag hierover. De eindevaluatie gebeurt aan de hand de vooropgestelde basiscompetenties.

Logboek, POP en portfolio

Tijdens de opleiding houd je een persoonlijk logboek bij. Je stippelt je ontwikkeling uit via een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Alle informatie bundel je in een portfolio.

Leergroepen

Naast de reguliere lesdagen verwachten we van deelnemers dat ze zich onderling organiseren in leerbijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten reflecteer je samen met anderen op het leerproces en op jouw functioneren als coach. Je deelt ervaringen, oefent je competenties, observeert en geeft feedback. Op die manier verdiep en consolideer je je ontwikkeling.

Certificering 

Deze basisopleiding is een soliede basis om je naderhand verder te specialiseren en certificeren als professioneel coach.

Verdieping

Na deze Better Minds Basis-coachopleiding ben je in staat om je verder te specialiseren als Veerkrachtcoach, Kinder- en jongerencoach, Loopbaancoach of Organisatiecoach. Je bouwt als het ware verder aan een gedegen loopbaan als Professioneel Coach.

Daarnaast bieden wij onze alumni inspirerende navormingen en intervisiemomenten aan.

Prijs & Subsidiemogelijkheden

De prijs voor deze 4-daagse opleiding bedraagt €2.600. Prijzen zijn exclusief 21% BTW. Gedeelde betaling is mogelijk in schijven. Contacteer ons om hierover af te stemmen.
Dit bedrag is inclusief alle documentatie en catering.
Combineer je deze specialisatieopleiding met onze andere coachopleidingen? Dan ontvang je 10% korting op het tarief van de specialisatie (geldig op Basisopleiding, Loopbaan Coachopleiding, Veerkracht Coachopleiding & Kinder- en Jongeren Veerkrachtcoachopleiding)

Data

Onze opleidingen vinden steeds plaats op prachtige, inspirerende plekken. We geloven er sterk in dat die artistieke plekken
jou een creatieve mindset zullen geven. Bovendien zijn ze ook goed bereikbaar van de snelweg,
bereikbaar met het openbaar vervoer + parking voor de deur.

Wijnegem (Antwerpen)

  • 10 & 11 juli 2023
  • 28 & 29 augustus 2023

Lesdagen vinden telkens plaats van 9.30 tot 16.30 uur.

De Kanaal site van Axel Vervoordt.
Adres: Stokerijstraat 17, 2110 Wijnegem.

Schrijf je hier in


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contacteer ons voor meer info


info@bettermindsacademy.com
03 297 32 23