Alsmaar meer mensen vallen uit door overmatige stress of belanden in een burn-out. Veerkracht-coaching wordt wetenschappelijk erkend als een effectieve aanpak ter preventie en behandeling van (werk)stress.In haar boek Mentaal Kapitaal pleit Elke Geraerts dan ook voor het versterken van veerkracht als tegengif tegen stress en burn-out. Dit pleidooi – gebaseerd op de beginselen van de positieve psychologie – vormt de rode draad doorheen deze specialisatieopleiding.

Deze 6-daagse opleiding is gericht op professionals die coachen willen inzetten als een krachtig instrument om het mentaal kapitaal van mensen en organisaties te versterken.

Je verdiept je in de kenmerken en oorzaken van stress om van daaruit methodieken aan te leren waarmee je mensen kan coachen richting een veerkrachtiger leven. Je leert tegenslag om zetten in positieve energie en je ontdekt hoe je cliënten kan aanzetten tot duurzame gedragsverandering en balans. Zo geef je hen niet alleen meer veerkracht, maar ook meer slagkracht.

Je kiest voor een coachopleiding bij Better Minds Academy als je:

 • Jouw coachvaardigheden verder wil verdiepen.
 • Van veel interactie en oefeningen houdt (70% praktijk – 30% theorie).
 • Een toolbox van methodieken en oefeningen wil die je op maat kan inzetten.
 • Graag in kleine groepen werkt: maximum 12 deelnemers.
 • Op zoek bent naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten, met insteek uit de positieve psychologie.
 • Groei belangrijk vindt, en van het voordeel wil genieten om van twee ervaren coaches feedback te krijgen.

Programma

Het volledige traject telt 6 lesdagen waarin de competenties van een professioneel veerkracht coach worden behandeld. De bouwstenen voor deze opleiding worden trapsgewijs aangereikt en ingeoefend.

De opleiding volgt heldere doelstellingen en is opgebouwd volgens een goed doordacht curriculum. Ze is opgebouwd vanuit een duidelijk methodisch kader en wil een sterk ervaringsgerichte training zijn, waarin je vanaf dag 1 je coachvaardigheden oefent in een kleine groep en met reële vragen. De kracht van het groepsproces en het collegiaal leren zijn van onschatbare waarde voor een professionele ontwikkeling waarin menselijk kapitaal centraal staat. We geloven dus niet in overvolle klaslokalen, maar kiezen bewust voor kleine groepen waarin veiligheid en vertrouwen centraal staan.

Op de meeste lesdagen is er een tweede (assistent-)trainer aanwezig. Zo bieden we elke cursist persoonlijke begeleiding en feedback. Het is net die extra tijd en aandacht die jouw ontwikkeling als coach sterk bevorderen.

Ontdek onze opleiding hier

We verdiepen ons in de Positieve Psychologie en gaan opzoek naar een wetenschappelijke omschrijving van het begrip “veerkracht”. We bekijken wat nu juist de kenmerken zijn van een veerkrachtig iemand en houden ook de begrippen flow en bevlogenheid, de tegenhangers van burn-out, even tegen het licht.
We starten met een brok onontbeerlijke theorie rond overmatige stress en proberen het stressmechanisme in het lichaam te ontrafelen. We leren hoe een burn-out zich langzaam opbouwt, van de eerste spanningssignalen tot een mogelijk volledige uitval.
In deze opleidingsdag verdiepen we ons in het Huis van Werkvermogen, en richten ons daarbij vooral op het fundament van een goede gezondheid. Wat moet je als coach weten over gezonde voeding, beweging en slaap? En hoe motiveer je je coachee tot gedragsverandering en gezonde keuzes?
We buigen ons over de competenties van je coachee, alsook over diens energiegevers en -vreters. Wat kan hij goed, waar krijgt hij energie van, wat haalt zijn energiepeil onderuit? In een tweede fase bekijken we zijn waardenhiërarchie. Immers: dingen moeten doen die indruisen tegen je waardenpatroon maakt je ziek; een job die aansluit bij je persoonlijke waarden daarentegen, is de beste garantie voor bevlogenheid.
In het Huis van Werkvermogen gaan we nog een verdieping hoger: richting werkcontext. Waar dien je als coach rekening mee te houden wanneer het moment gekomen is dat je coachee weer terugkeert naar de werkvloer? Hoe ziet een formeel re-integratieproces eruit? Kan je coachee voordeel halen uit de trend van het Nieuwe Werken en is jobcrafting misschien een idee? Je leert het in deze vijfde opleidingsdag.
In deze opleidingsdag gaan we aan de slag met concrete casussen, en ontdekken we hoeveel we kunnen leren van elkaar. We stellen je alle do’s and don’ts voor van een goede intervisie, en reiken je een concreet model aan om je coachcompetenties te versterken via collegiaal leren.

Voor wie is deze opleiding?

+ Wil jij de veerkracht van mensen versterken? Geloof jij dat wendbaarheid en flexibiliteit onmiskenbare troeven zijn in de wereld van vandaag? Voel jij je aangesproken door het gedachtengoed van het boek Mentaal kapitaal van Elke Geraerts?

+ Wil je als zelfstandig coach aan de slag? Of vervul je een coachende rol binnen de organisatie waar je voor werkt? (bv. als leidinggevende/HR professional/preventieadviseur/ vertrouwenspersoon/trainer)

+ Ben je op zoek naar een vorming die sterk evidence based en tegelijk hands on is?

Dan is deze opleiding iets voor jou!

Professionals die reeds over coachcompetenties beschikken kunnen zich rechtstreeks inschrijven voor deze opleiding. Kandidaten die nog niet over de basiscompetenties beschikken verwijzen we graag naar onze basis-coachopleiding.

Toelatingsvoorwaarden?

+ Je hebt een bachelor- of masterdiploma of een gelijkgesteld cognitief niveau

+ Je hebt minimaal 3 jaar algemene werkervaring

+ Je beschikt over de basisvaardigheden van coaching via onze Basis-coachopleiding (of een gelijkwaardige opleiding bij een ander kwalitatief opleidingscentrum)

+ Je hebt voldoende mogelijkheden en tijd om de geleerde competenties in een reële context te oefenen.

+ Je onderbouwt je ervaring en motivatie in een intakegesprek met de lesgevers. Dit intakegsprek dient om het beginniveau van de deelnemers in te schatten en zo een evenwichtige groepssamenstelling te garanderen.

Expert trainer

Els Schepens is de vaste trainer van de veerkrachtcoachopleiding.

Els Schepens is psychotherapeut en organisatiecoach. Ze doceerde aan de TC-University in Rotterdam in de professionele coachopleiding. Aan de University Colleges Leuven- Limburg (UCLL) coacht ze leidinggevenden rond weerbaarheid bij stress en werkdruk. Els blikt terug op een jarenlange ervaring in het opleiden en trainen van mensen in diverse organisaties. De rode draad doorheen Els’ activiteiten is haar passie voor groei van mensen. Ze geeft hen graag alle ruimte om te excelleren.

Jouw ontwikkeling is onze zorg

Jouw professionele vorming vindt plaats op verschillende niveau’s.

Lesdagen

Het programma omvat 6 lesdagen, telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Elke lesdag brengt huiswerk en de nodige zelfstudie met zich mee.

Opdrachten & evaluatie

Naast de lesdagen en leergroepen verwachten we dat je zelfstandig gaat oefenen. De praktijkopdracht bestaat uit het voeren van drie reële coachgesprekken met een cliënt, die je opneemt op video. Van elk van deze gesprekken maak je ook een reflectieverslag, waarin je reflecteert over je eigen handelen.

Daarnaast voer je een persoonlijk gesprek met één van jouw trainers. Samen ga je bepalen waar je staat in je ontwikkeling en waar je nog sturing kan gebruiken. Leidraad voor het gesprek zijn je logboek (zie onder), onze observaties tijdens de trainingsdagen, video-opnames van de coachgesprekken en jouw reflectieverslagen hierover. De eindevaluatie gebeurt aan de hand de vooropgestelde basiscompetenties.

Logboek, POP en portfolio

Tijdens de opleiding houd je een persoonlijk logboek bij. Je stippelt je ontwikkeling uit via een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Alle informatie bundel je in een portfolio.

Leergroepen

Naast de reguliere lesdagen verwachten we van deelnemers dat ze zich onderling organiseren in leerbijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten reflecteer je samen met anderen op het leerproces en op jouw functioneren als coach. Je deelt ervaringen, oefent je competenties, observeert en geeft feedback. Op die manier verdiep en consolideer je je ontwikkeling.

VESB- Vereniging Van Erkende Stress en Burn-Out Coaches

Onze opleiding voldoet aan de door Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches opgelegde criteria. Na certificering door Better Minds at Work kan je automatisch aansluiten bij de Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches.

Internationale Certificering 

Bij de opbouw van de opleiding Better Minds at Work Coach werd er rekening gehouden met de 8 kerncompetenties die door de Internationale Coach Federatie zijn gedefinieerd. De opleiding is daarom een goede opstap om je als coach verder te laten certifiëren door de ICF. Meer info vind je op: https://www.coachfederation.be/nl en https://coachfederation.org/

Prijs & Subsidiemogelijkheden

Je investering voor deze 6-daagse opleiding is 2.950 euro. De summer intensive opleiding volg je voor 2.750 euro.
Dit bedrag is inclusief alle documentatie + catering, exclusief 21% BTW.

 • Betalen in schijven is mogelijk.
 • Opleidingscheques voor werknemers – Erkenningsnummer: ODB-1002217
 • Werkbaarheidscheque – Bekijk de voorwaarden
 • Vlaams educatief verlof
 • Brussels educatief verlof

Combineer je deze specialisatieopleiding met onze andere coachopleidingen? Dan ontvang je 10% korting op het tarief van de specialisatie.

Data

Onze opleidingen vinden steeds plaats op prachtige, inspirerende plekken. We geloven er sterk in dat die artistieke plekken
jou een creatieve mindset zullen geven. Bovendien zijn ze ook goed bereikbaar van de snelweg,
bereikbaar
 met het openbaar vervoer + parking voor de deur.

Summer intensive, Antwerpen

 • 8 & 9 juli 2024
 • 26 & 27 augustus 2024
 • +2 dagen zelfstudie

Bleyckhof
Adres: Schildesteenweg 94, 2520 Oelegem (Ranst)

GR5
Adres: Lange Vennestraat 35, 3511 Hasselt

Hasselt

 • 8 okt 2024
 • 5 nov 2024
 • 26 nov 2024
 • 17 dec 2024
 • 14 jan 2025
 • 4 feb 2025

Ervaringen

De opleiding tot veerkrachtcoach is een sterke opleiding vanwege de weloverwogen balans tussen theorie en oefeningen, gekaderd vanuit een wetenschappelijke achtergrond.
De tools en methodieken, de constructieve feedback, de aangereikte inzichten en vaardigheden maken dit tot een zeer verrijkende opleiding.
Johnny en Els zijn trainers met een zeer brede ervaring en slagen er bovendien in om een veilig leerklimaat te creëren dat je helpt groeien als coach én als mens. Een absolute aanrader!

Isabel Van IngelghemManager Employee engagement and Wellbeing at Umicore

Johnny & Els zijn heel bevlogen, deskundige trainers. De coachopleiding is een sterke combinatie van theorie en praktische oefeningen. Daarnaast zijn er nog reflectie-opdrachten, die zorgen voor verdieping. Johnny en Els waren altijd heel complementair en enthousiast. Toch heeft ieder zijn stekte en dat maakt deze opleiding uniek. Johnny heeft een enorme coachervaring en brengt de theorie op een duidelijke, structurele manier over. Els is heel belevend, en speelt in op de vragen van de groep. Kortom, ik keek elke week uit naar de opleiding die me steeds veel energie en inspiratie gaf, en zeker op zo’n prachtige locatie!

Jessy Van DousselaereBeleidsthemabeheerder Welzijn bij Agentschap Overheidspersoneel

Uitzonderlijk ervaren trainers die praktijkervaring mooi combineren met theoretische kaders. Els en Johnny ademen het coach zijn ten volle uit in hun doen en zijn. Er is een mooie congruentie tussen de kaders en inzichten die ze aanbrengen, hoe dit tot uiting komt in de praktijkoefeningen én hoe ze het proces begeleiden. Zoals ze zeggen: “the proof of the pudding is in the eating…”dankzij de opleiding heb ik een grotere range ontwikkeld als (veerkracht)coach: ik heb pianotoetsen die ik kende, maar al lang niet meer gebruikte herontdekt én nieuwe toetsen leren kennen, waardoor ik méér en gevarieerder kan spelen.

Jessica BastiaenssensHR Consultant – UZ Gent

Els en Johnny blinken uit door hun mensgerichte, positieve en oplossingsgerichte benadering en door hun praktische en creatieve aanpak. Ze zijn beiden heel onderlegd en deskundig en hebben bakken ervaring in de materie die ze brengen. Er werd steeds zorg besteed aan het aanreiken van verdiepende literatuur.

Geert De VooghtAssociate Partner at Quest-it

Schrijf je hier in


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contacteer ons voor meer info


info@bettermindsacademy.com
03 297 32 23