Ontdek de kracht van veerkracht | Better Minds Academy

Veerkracht: hoe je sterker wordt door tegenslagen

Veerkracht. Een buzzword in het rijtje van ‘zen’, ‘mindfulness’ of ‘welzijn’? Het is in elk geval een goede zaak dat er vandaag veel aandacht voor is. Want veerkracht is een onmisbare vaardigheid in onze complexe samenleving.

Veerkracht verwijst naar ons vermogen om met moeilijkheden, tegenslagen en stressvolle situaties om te gaan en daar sterker uit te komen. Onze innerlijke veer die ons in staat stelt om te buigen zonder te breken. Om ons aan te passen aan veranderingen. Om door te zetten in moeilijke tijden.
In deze blog duiken we dieper in op het concept van veerkracht. Hoe die ons leven positief kan beïnvloeden. En hoe je ze versterkt.

Wat is veerkracht?

Veerkracht gaat niet simpelweg over moeilijkheden overwinnen. Of clichés als ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’. Veerkracht is een proces van groei en ontwikkeling als reactie op uitdagingen. Je mentale, emotionele en fysieke weerbaarheid. Veerkrachtige mensen zijn in staat om flexibel te denken. Pakken problemen effectief aan en behouden hun emotionele stabiliteit. Zelfs in turbulente tijden. Al heeft dat ook zijn tijd nodig, zeker bij grote tegenslagen of zwaar verlies. Niemand is immuun voor lijden.

Elementen van veerkracht

😃 Optimisme

Veerkrachtige mensen hebben over het algemeen een optimistische kijk op het leven. Ze geloven in hun eigen capaciteiten. Ze slagen erin om tegenslagen te zien als tijdelijke obstakels die ze kunnen overwinnen.

🤲 Verandering aanvaarden

In plaats van zich te verzetten tegen verandering, omarmen veerkrachtige mensen het als een deel van het leven. Ze passen zich aan nieuwe omstandigheden aan. En zien verandering als een kans om te groeien en zich verder te ontwikkelen.

🔄 Emoties reguleren

Veerkracht houdt ook in dat je in staat bent om je emoties te beheersen. En constructief met stress om te gaan. Dit betekent niet dat je je emoties onderdrukt. Maar eerder dat je ze erkent, begrijpt en gezonde manieren vindt om ermee om te gaan.

🤝 Sociale steun

Sterke sociale banden zijn essentieel voor veerkracht. Een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en collega’s kan helpen om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten.

🧘‍♂️ Zelfzorg

Veerkrachtige mensen besteden aandacht aan hun eigen welzijn. Ze nemen tijd voor rust, ontspanning, lichaamsbeweging en gezonde gewoonten. Dat draagt bij aan hun vermogen om stress te beheersen en veerkrachtig te blijven.

Hoe ontwikkel je veerkracht?

Veerkracht is geen aangeboren eigenschap. Maar eerder een skill- en mindset die je ontwikkelt en versterkt door bewust te oefenen. Hier zijn enkele strategieën om je veerkracht te vergroten:

  1. Bouw zelfvertrouwen op: Werk aan je zelfvertrouwen en geloof in je eigen capaciteiten. Dit helpt je om uitdagingen met meer veerkracht aan te gaan. Zelfvertrouwen ontwikkelen is niet altijd evident als je opvoeding of omgeving dit ondermijnt. Volg eventueel een training of zoek hulp bij een coach of therapeut. Een wetenschappelijk onderbouwde oefenmethode vind je in het boek ‘Geluk en optimisme’ van Prof. Dr. Elke Smeets.
  1. Ontwikkel probleemoplossende vaardigheden: Leer effectieve strategieën om problemen op te lossen. Zoals grote taken in kleinere stappen opdelen. Of alternatieve oplossingen zoeken. ‘Als je niets verandert, verandert er niets’ van Prof. Dr. Erik Franck is een praktisch boek over zelfsturing. Je krijgt inzicht in je drijfveren en leert wat jij nodig hebt om om te gaan met uitdagingen.
  1. Cultiveer optimisme: Train jezelf om optimistischer te denken en te focussen op positieve aspecten. Zelfs in moeilijke situaties. Dit helpt om je veerkracht te vergroten en stress te verminderen. Ook hiervoor vind je in het boek ‘Geluk en optimisme’ praktische tips.
  1. Bouw een sociaal netwerk op: Investeer in sterke relaties met vrienden, familie en collega’s. Sociale steun vormt een belangrijke bron van veerkracht tijdens uitdagende periodes. Durf naar hen uit te reiken. Onze maatschappij wordt steeds individualistischer. Spontaan hulp aanbieden, doen we niet altijd. Toch blijven mensen in essentie sociale wezens. Anderen helpen geeft de meesten van ons een goed gevoel. Je zou ervan versteld staan hoeveel hulp je krijgt als je durft aangeven dat je daar nood aan hebt.
  1. Doe aan zelfzorg: Neem regelmatig tijd voor zelfzorgactiviteiten zoals meditatie, lichaamsbeweging, hobby’s en rust. Voed je lichaam met gezonde, natuurlijke voeding. Zo blijf je emotioneel en fysiek veerkrachtig. ‘Lief zijn voor jezelf’ klink misschien wollig, maar is een belangrijke sleutel voor veerkracht. Door mildheid of zelfcompassie laat je je innerlijke veer toe om te stretchen of te krimpen wanneer dat nodig is. Maar ook om nadien weer in haar normale vorm te komen. Zonder dat je jezelf kwalijk neemt dat de veer onder spanning stond. Dat hoort nu eenmaal bij het leven.

Veerkracht is een krachtige eigenschap die ons toelaat om te gaan met moeilijkheden en te groeien als individu. Zet in op optimisme, probleemoplossende vaardigheden, sociale steun en zelfzorg om je veerkracht te versterken.

Hulp om je veerkracht te versterken?

👉 De veerkrachtcoaches van Better Minds Coaching leren je beter omgaan met stress, angst en tegenslagen.

Anderen helpen om hun veerkracht te vergroten?

👉  Heb je zin om andere mensen te helpen om beter om te gaan met tegenslagen en stress? Om een burn-out te voorkomen of eruit te raken? Volg de opleiding tot veerkrachtcoach (stress en burn-out coach) bij Better Minds Academy en maak het verschil.