Uitstelgedrag? Zo pak je het aan (nu, niet later) | Better Minds Academy

Uitstelgedrag wijst vaak op faalangst

Ben jij een uitsteller? Dat betekent niet noodzakelijk dat je nonchalant bent. In tegendeel zelfs, vaak zijn uitstellers perfectionisten. Die bang zijn om tekort te schieten of te falen. En de taak dan maar blijven uitstellen. Herken je jezelf in onderstaande gedachten of gedrag?

  • Ik stel dingen die ik moet doen uit; iets in mezelf houdt me tegen. Ik ga dan minder belangrijke dingen doen of ik zit een beetje te “prutsen”
  • Ik begin er niet aan, terwijl iets in mij zegt dat ik dat wel zou moeten doen
  • Ik voel me daar niet goed bij, maar ik kan niet anders
  • Ik wacht heel vaak tot op het allerlaatste moment om te beginnen
  • Ik stel zaken uit omdat ik onbewust weet dat wat ik wil doen toch niet goed (genoeg) zal zijn… voor mezelf
  • Ik stel uit omdat ik vind dat ik hetgeen ik wil doen niet goed kan
  • Ik stel uit omdat ik de gevolgen of reactie niet kan inschatten (bijv. iemand telefoneren)
  • Ik begin er niet aan omdat ik niet voldoende tijd heb om het perfect te doen

Waarom stellen perfectionisten uit?

Uitstelgedrag gaat gepaard met stress. Over het algemeen stellen mensen met perfectionisme uit om 3 verschillende redenen:

+ Bang zijn niet de juiste kwaliteit te leveren

Je stelt te hoge eisen aan je output. Iemand met perfectionisme denkt: ‘als ik het doe, zal het toch niet goed genoeg zijn – dus begin ik er maar beter niet aan’. Of besluit datgene wat je aan het doen bent steeds maar te verbeteren. Eraan te blijven schaven. Daarnaast wil je het vaak ook zo goed doen dat je veel aandacht geeft aan relatief onbelangrijke aspecten. Vaak overbodige dingen, waardoor je nooit ‘klaar’ bent. Dat kost erg veel tijd. En het is maar zeer de vraag of dat zich reflecteert in het eindproduct.

+ Denken dat je het niet kunt

Je denkt dat je geen talent hebt. Of sowieso niet in staat bent om dat soort taken goed uit te voeren. Vaak zeggen mensen van zichzelf dan dingen als: ‘Ik vind dit niet leuk om te doen of ik doe dit niet graag’. Maar wat ze in feite zeggen, is: ‘Ik ben daar niet goed in’. Het resultaat is dat dingen blijven liggen. Want iemand anders doet het vast ook niet goed genoeg.

+ Geen zicht hebben op het effect van je actie

Uitstellen omdat je niet weet welk effect je handelen gaat hebben, wijst vaak op controledrang. Je zou iets willen of moeten doen; maar je hebt geen controle over wat er gaat gebeuren als je het daadwerkelijk doet. Of je weet niet hoe de ander gaat reageren. Dat is voor jou onvoorspelbaar en niet in de hand te houden. Daarom stel je uit.

Leer omgaan met faalangst

Verander je overtuigingen over ‘fouten maken’ door anders te denken. Stel jezelf eerst vragen in plaats van naar oplossingen te zoeken. Dat noemen we een ‘groei mindset‘.

Met een vaste mindset wordt je brein vooral geprikkeld door informatie over je prestaties. Goede resultaten en de beoordelingen van anderen zijn belangrijk. Wanneer dingen niet van de eerste keer lukken, geven mensen met een vaste mindset makkelijk op. Liever dan een negatief resultaat te riskeren.

Mensen met de groei mindset worden vooral geprikkeld door informatie over hoe zij zichzelf verder kunnen verbeteren. Zij willen vooral leren en bijleren. En zien fouten maken als iets wat je slimmer maakt. Uit onderzoek blijkt dat deze laatste groep mensen, met een groeimindset, efficiënter werken en aanzienlijk beter presteren.

Train je groei mindset

Je brein kan sterker worden, net zoals een spier. Hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt.

Dit zijn alvast enkele groeitips:

+ Word je bewust dat een inspanning leveren niet enkel bedoeld is voor mensen die ergens niet goed in zijn. Het is een manier is om te groeien. Bekijk een uitdaging of obstakel niet als bewijs dat je iets niet kan. Maar als dé uitgelezen mogelijkheid om te groeien.

+ Als je jezelf hoort zeggen: ik kan dit niet, zeg dan liever: ik kan dit NOG niet!

+ Wees je bewust van je overtuigingen: sta regelmatig even stil bij je gedachten. Heb je vooral helpende gedachten of belemmerende gedachten? Weet dat gedachten geen waarheid zijn. En dat je je gedachten zelf kiest. Komen belemmerende gedachten steeds weer terug? Observeer ze. En keer ze om naar de groei mindset. Zoals in dit voorbeeld:

Pak je perfectionisme aan!

Volg de workshop Perfectionisme bij Better Minds Academy. Krijg meer inzicht in de oorzaken en uitingen van je perfectionisme. En vooral: leer hoe je ermee omgaat. Zodat het je niet langer belemmert maar een kracht wordt.

Of laat je helpen door een gespecialiseerde coach. Die vind je bij Better Minds Coaching

Lees hier meer over de symptomen van perfectionisme 

Perfectionisme coaching

Ben je coach? Zie je regelmatig coachees of medewerkers die worstelen met perfectionisme? Volg de tweedaagse masterclass Coachen op Perfectionisme. Leer effectieve methodieken en tools om perfectionisme doeltreffend aan te pakken.

Interesse om aan de slag te gaan als perfectionisme coach? Contacteer Better Minds Coaching