Rouwen: omgaan met verlies en verdriet | Better Minds Academy

Ik rouw van jou…

9 tips om om te gaan met verlies en verdriet

 

Rouwen is een natuurlijk en persoonlijk proces dat optreedt na verlies. Of het nu gaat om het verlies van een geliefde, een baan, gezondheid of iets anders dat belangrijk voor je was. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Er is geen juist of fout. Deze negen tips kunnen je helpen bij je rouwproces:

 

 1. Sta jezelf toe te voelen

  Bij rouwen hoort een breed scala aan emoties. Waaronder verdriet, boosheid, schuldgevoel en verwarring. Geef jezelf toestemming om ze te voelen en te uiten.

 2. Wees geduldig met jezelf

  Rouwen vraagt z’n tijd en komt en gaat vaak in golven. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt. Wees niet te hard voor jezelf als je je soms beter of slechter voelt.

 3. Zoek steun

  Praat met vrienden, familieleden of een hulpverlener over je gevoelens. Je verdriet en gedachten delen, kan helpen bij de verwerking.

 4. Onderzoek je gevoelens

  Probeer te begrijpen waar je precies om rouwt en wat het verlies voor jou betekent. Dit kan je helpen om je gevoelens te accepteren en te verwerken.

 5. Vind manieren om te herdenken

  Overweeg rituelen of activiteiten die je herinneringen aan de persoon of het verlies levend houden. Zoals een fotoboek, een herdenkingsboom of een herdenkingsdienst.

 6. Zorg voor jezelf

  Draag zorg voor je fysieke en emotionele welzijn. Eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende.

 7. Houd een dagboek bij

  Uit je gedachten en gevoelens in een dagboek. Je rouwproces bijhouden, helpt om patronen in je emoties te identificeren.

 8. Zoek professionele hulp

  Is je rouwproces te overweldigend? Zit je vast in je verdriet? Overweeg dan om een therapeut, coach of counselor te raadplegen die gespecialiseerd is in rouwverwerking.

 9. Geef jezelf toestemming om te helen

  Rouw betekent niet dat je voor altijd verdrietig moet blijven. Geleidelijk aan merk je dat je in staat bent om je leven voort te zetten. En weer vreugde te vinden. Zonder de persoon of het verlies te vergeten.

Rouwen is bovenal een zeer persoonlijk proces. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander.
Luister naar jezelf en zoek de ondersteuning die je nodig hebt.
Jouw rouw is van jou.