Ik rouw van jou…
9 tips om om te gaan met verlies en verdriet
Rouwen is een natuurlijk en persoonlijk proces dat optreedt na verlies. Of het nu gaat om het verlies van een geliefde, een baan, gezondheid of iets anders dat belangrijk voor je was. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Er is geen juist of fout. Deze negen tips kunnen je helpen bij je rouwproces:
-
Sta jezelf toe te voelen
Bij rouwen hoort een breed scala aan emoties. Waaronder verdriet, boosheid, schuldgevoel en verwarring. Geef jezelf toestemming om ze te voelen en te uiten.
-
Wees geduldig met jezelf
Rouwen vraagt z’n tijd en komt en gaat vaak in golven. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt. Wees niet te hard voor jezelf als je je soms beter of slechter voelt.
-
Zoek steun
Praat met vrienden, familieleden of een hulpverlener over je gevoelens. Je verdriet en gedachten delen, kan helpen bij de verwerking.
-
Onderzoek je gevoelens
Probeer te begrijpen waar je precies om rouwt en wat het verlies voor jou betekent. Dit kan je helpen om je gevoelens te accepteren en te verwerken.
-
Vind manieren om te herdenken
Overweeg rituelen of activiteiten die je herinneringen aan de persoon of het verlies levend houden. Zoals een fotoboek, een herdenkingsboom of een herdenkingsdienst.
-
Zorg voor jezelf
Draag zorg voor je fysieke en emotionele welzijn. Eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende.
-
Houd een dagboek bij
Uit je gedachten en gevoelens in een dagboek. Je rouwproces bijhouden, helpt om patronen in je emoties te identificeren.
-
Zoek professionele hulp
Is je rouwproces te overweldigend? Zit je vast in je verdriet? Overweeg dan om een therapeut, coach of counselor te raadplegen die gespecialiseerd is in rouwverwerking.
-
Geef jezelf toestemming om te helen
Rouw betekent niet dat je voor altijd verdrietig moet blijven. Geleidelijk aan merk je dat je in staat bent om je leven voort te zetten. En weer vreugde te vinden. Zonder de persoon of het verlies te vergeten.