Perfectionisme: de zoektocht naar onbereikbare perfectie | Better Minds Academy

Alles kan beter… toch?

Perfectionisme is een eigenschap die we vaak bewonderen. Mensen die streven naar perfectie beschouwen we als toegewijd, vastberaden en gepassioneerd. Maar perfectionisme is een dubbelzijdig zwaard. Met zowel positieve als negatieve gevolgen.

Perfectionisme = succes?

Aan de basis van perfectionisme ligt een diepe drang om uit te blinken en te excelleren. Mensen met deze eigenschap leggen de lat steevast hoog. Zowel in hun werk als in hun persoonlijke leven. Ze stellen ambitieuze doelen, werken hard en gaan tot het uiterste. Zo boeken ze vaak buitengewone prestaties en indrukwekkende successen.

Zelden (lang) tevreden

Aan de andere kant kan perfectionisme ook verstikkend zijn. Constant perfectie najagen, leidt vaak tot onrealistische verwachtingen. Voortdurende vrees om tekort te schieten. Met stress, angst en een negatieve impact op de mentale gezondheid tot gevolg. Mensen die kampen met perfectionisme hebben vaak moeite om tevreden te zijn met hun prestaties. Zélfs als ze buitengewoon zijn. Ze zien fouten als mislukkingen en beoordelen zichzelf overweldigend kritisch.

De perfecte relatie en partner

Perfectionisme kan ook schadelijk zijn in relaties. Onrealistische verwachtingen van anderen koesteren, leidt alleen maar tot teleurstelling. En een constante druk om perfect te zijn in de ogen van anderen. Met spanningen en conflicten in zowel persoonlijke als professionele relaties als gevolg.

Bewustzijn en balans

Omgaan met perfectionisme vereist bewustzijn en balans. Erkennen dat niemand perfect is. En dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van je groeiproces. Door zelfcompassie te cultiveren leer je omgaan met teleurstellingen. Haalbare doelen stellen en imperfectie omarmen, helpen om de negatieve effecten van perfectionisme te verminderen.

Perfectionisme vs. realisme

Perfectionisme kan voor successen zorgen. Maar voorzichtigheid is geboden. Excellentie nastreven is oké als je realistische verwachtingen stelt. En voldoende zelfcompassie aan de dag legt. Dan kan perfectionisme bijdragen aan je persoonlijke groei en welzijn. In plaats van een bron van stress en ontevredenheid te zijn.

10 Symptomen van perfectionisme. Welke herken jij?

Je hebt nooit rust in je hoofd. Je denkt en piekert heel veel, je wikt en weegt, ook nadat je een beslissing hebt genomen.

Je kunt moeilijk nee zeggen. En als je dat wel doet, voel je jezelf schuldig.

Je legt de lat voor jezelf en de anderen zeer hoog.

Je bent ontevreden over je eigen prestaties, en gaat ervan uit dat je niet beantwoordt aan de verwachtingen van anderen. Je ziet vooral wat nog beter kan.

Je voelt je onzeker over je eigen kunnen en dat leidt tot faalangst en andere angsten.

Je hebt graag dat de dingen lopen zoals jij wil, volgens jouw plan(ning) en op jouw manier.

Je stelt soms heel lang uit om aan iets te beginnen, ook al zou je het willen.

Je kunt moeilijk kiezen of beslissen want kiezen is verliezen.

Je voelt je verantwoordelijk voor de mensen rond jou en doet 
er alles aan om hen te helpen.

Je blijft maar doorgaan, je geeft nooit op, ook al geeft je lichaam aan dat het genoeg is geweest.

Je perfectionisme omzetten van bron van stress naar kracht? Volg onze workshop Perfectionisme.