Hoe maak ik een marketingplan voor mijn coachingpraktijk? | Better Minds Academy

Wil je starten als coach? Zo maak je een marketingplan voor je praktijk. 

Een marketingstrategie opstellen is een belangrijke stap wanneer je je eigen coachingpraktijk wil opstarten. Een sterke online aanwezigheid opbouwen, is essentieel voor het succes van je coachingpraktijk. Zo pak je het aan:

 

1. Creëer een professionele website

Creëer een professionele en gebruiksvriendelijke website. Zorg ervoor dat die duidelijk je diensten, specialisatie en contactgegevens weergeeft.

Gebruik aantrekkelijke visuals en schrijf boeiende teksten die potentiële klanten aanspreken.

Je homepagina is cruciaal. Daarop moet de bezoeker het antwoord vinden op deze 3 vragen terugvinden:

1️⃣ Bij wie ben ik hier?

Zorg dat je naam, logo en een foto van jou en/of je praktijk duidelijk zichtbaar zijn op de homepagina. Die zet je ‘boven de fold’. Dat wil zeggen: bovenaan het scherm zodat de bezoeker voor deze info niet naar beneden moet scrollen.

2️⃣ Wat kan ik hier doen?

Beschrijf in je welkomsttekst helder en concreet wat je aanbiedt. Vragen stellen is een prima idee om de bezoeker aan te spreken. Bijvoorbeeld:

Worstel je soms met je werkmotivatie? Twijfel je of jouw job je voldoende kansen geeft? Zin in iets anders maar geen idee wat? Als ervaren loopbaancoach help ik je in kaart brengen hoe jouw ideale job eruit ziet. Wat jou energie geeft en kost. Zodat je je huidige job beter afstemt op je drijfveren. Of gericht gaat zoeken naar een baan die beter bij je past.

Zorg dat ook je menu duidelijk verwoordt wat je aanbiedt. Bijvoorbeeld de tabs: ‘Loopbaancoaching’ ‘Stress- en burnout coaching’ ‘Afspraak maken’ zijn beter dan ‘Aanbod’ en ‘Contact’

3️⃣ Waarom moet ik dat doen?

Som de belangrijkste argumenten op waarom een cliënt voor jou moet kiezen (lees ook: Hoe stel ik een businessplan op?). Doe dat bij voorkeur met bullets, dat leest makkelijker. Bijvoorbeeld:

 • Meer dan 5 jaar ervaring als loopbaancoach
 • Meer dan 250 mensen geholpen om meer werkplezier te vinden
 • Insteek vanuit de positieve psychologie = meer veerkracht

Voeg voldoende conversiepunten toe op al je webpagina’s. Zoals buttons en links met een krachtige call to action.

Een call to action formuleer je met een werkwoord in gebiedende wijs. Bijvoorbeeld: ‘Boek nu jouw afspraak’

2. Bloggen

Start een blog op je website waarin je waardevolle inhoud deelt. Schrijf artikelen die gerelateerd zijn aan je expertisegebied en die relevant zijn voor je doelgroep. Deze blogs kunnen ook prima dienen als content voor je sociale media.

Een blog hoeft niet altijd heel uitgebreid te zijn. Maar zorg dat je info altijd correct en zinvol is. Wil je je laten inspireren door ChatGPT of een andere AI-tool? Dat is een goed vertrekpunt. Maar vermijd letterlijke copy/paste. AI durft al eens zaken te verzinnen. En schrijft niet altijd even vlot of zuiver. Redigeren en aanvullen is een must!

💡 Optimaliseer je blogposts voor zoekmachines (SEO) om je vindbaarheid te vergroten.

SEO is niet eenvoudig. Het vereist wel wat kennis en inzicht. Je zou een cursus kunnen volgen. Of doe de nodige research. Er bestaat ontelbaar veel online (gratis) content over SEO. Begin alvast hier.

In het kort: bedenk met welke trefwoorden je coachees op zoek gaan naar wat je aanbiedt. Als dat ‘loopbaancoach’ is, zorg er dan voor dat dit trefwoord zeker in je hoofdtitel staat. Bij voorkeur ook enkele keren in tussentitels en in de bodytekst. Voeg ook links en foto’s toe met dit trefwoord.

Idealiter telt je blogtekst minstens 600 woorden. Dan pas kan google zich echt een idee vormen waarover je tekst gaat. En op welke zoekopdrachten je tekst dus moet getoond worden. Maar bedenk je dat mensen vaak niet graag te veel lezen. Kortere blogs zijn dus zeker niet zinloos. Je schrijft tenslotte voor je (toekomstige) coachee en niet voor zoekmachines.

3. Sociale media

Maak profielen op relevante sociale-mediaplatforms zoals LinkedIn, Facebook, Instagram en TikTok.

Je kunt je eigen privé account gebruiken. Als coach is je persoonlijkheid en hoe jij in het leven staat immers een belangrijke troef. Maar bedenk dat je coachees dan ook je persoonlijke foto’s en berichten te zien krijgen. Vakantiekiekjes, feestjes, huis-tuin-en-keuken berichtjes… Dat is misschien toch niet altijd wenselijk.

Als je een professioneel profiel aanmaakt, kun je je content beter filteren. En ook daarop kun je gerust af en toe een persoonlijk bericht of beeld posten. Zo toon je je authentieke zelf. Dat vergroot het vertrouwen van de coachee.

Deel regelmatig inhoud zoals tips, quotes, casestudy’s, vragen, inkijk in je praktijk, testimonials, fun facts… Vraag wel altijd toestemming als je foto’s, namen en verhalen van je coachees deelt.

#️⃣ Gebruik hashtags om je bereik te vergroten. Welke? Opnieuw: de trefwoorden waarop je gevonden wilt worden. Bijvoorbeeld #coaching #coach #loopbaancoach #inspiratie #mentaalwelzijn #job #nieuwejob…

4. E-mailmarketing

Je eigen mailbox loopt waarschijnlijk dagelijks vol ongewenste e-mails. Wat doe je ermee? Je negeert ze. Verwijdert ze. Of schrijft je uit. Slechts een 3% van de commerciële massamails wordt geopend. Dat is bedroevend weinig. Waarom dan investeren in e-mailmarketing?

Als mensen ervoor opteren om je mails te ontvangen, weet je dat ze potentieel interesse hebben. Koester deze contacten en ga ze niet platbombarderen met mails. Dit zijn enkele nuttige do’s:

 • Bouw een contactenlijst op door bezoekers op je website aan te moedigen zich aan te melden voor nieuwsbrieven.
 • Stuur regelmatig waardevolle informatie, aankondigingen en aanbiedingen naar je abonnees. Ook je blogs kun je prima verspreiden via e-mailings.
 • Beperk het aantal puur commerciële boodschappen. Dit werkt irritatie en uitschrijvingen in de hand.
 • Personaliseer je mailings zoveel mogelijk. Spreek de geadresseerde aan in het onderwerp als je software dat toelaat. Schrijf in de je-vorm en zorg dat je content aansluit bij de voorkeuren en interesses van de ontvanger. Werk je handmatig? De tijdsinvestering om te personaliseren is de moeite waard!

5. Webinars, online workshops en podcasts

Organiseer webinars of online workshops om je kennis te delen en potentiële klanten aan te trekken.

Gebruik platforms zoals Zoom, WebEx of andere webinarsoftware om interactie mogelijk te maken.

Ook podcasts zijn een prima manier om jezelf te profileren.

Wees niet bang dat door te veel content en kennis te delen, je coachees minder beroep doen op jou. Vaak is het tegendeel waar! Hoe meer kennis je deelt, hoe meer jouw toekomstige cliënten inzien wat je voor hen kan betekenen. Je expertise delen, vergroot ook het vertrouwen in je deskundigheid.

6. Videocontent

Video’s zijn een erg dankbare manier om je online te profileren. Er zijn vandaag tal van makkelijke programma’s om snel reels en short video’s te maken en bewerken.

Maak korte video’s waarin je jezelf voorstelt, je expertise deelt of antwoorden geeft op veelgestelde vragen.

Wat toon je zoal?

  • Locatie en inrichting van je praktijk
  • Tips
  • Materiaal dat je gebruikt
  • Inspiratie zoals sport, natuur, gezellige momenten

Plaats video’s op YouTube of deel ze op sociale media.

7. Online reviews en getuigenissen

Vraag tevreden klanten om reviews en getuigenissen achter te laten op je website of op relevante platforms zoals Google Mijn Bedrijf.

Positieve recensies dragen bij aan je geloofwaardigheid. Social proof is een erg belangrijk verkoopargument. Als mens zijn we immers sociale wezens. We zijn geïnteresseerd in het gedrag en de keuzes van anderen. En geneigd ons erdoor te laten beïnvloeden. Gebruik ze dus in je voordeel.

Reviews en testimonials zijn ook dankbaar materiaal als social post, blog (artikel of interview) én vlog. Dat noemen we contentfragmentatie. Zo kun je met één getuigenis verschillende types content maken. Wees niet bang voor herhaling: niet al je volgers zien altijd al je content.

8. Online netwerken

Word lid van online groepen en forums binnen je niche. Neem deel aan discussies, deel je kennis en maak connecties.

Bouw een netwerk op LinkedIn door relevante professionals en potentiële klanten te volgen.

9. Betaalde advertenties

Lokaal adverteren op sociale media is niet duur en kan heel wat opleveren. Zeker als starter is het een goede manier om snel cliënten aan te trekken. Adverteren op META-platformen (Facebook, Instagram) is relatief eenvoudig. De dashboard van meta business suite helpt je om een mock-up te maken met tekst en beeld. In een volgende stap selecteer je je doelgroep op basis van demografie (regio, leeftijd, opleiding) en interesses. Zo bepaal je vrij precies wie jouw ad te zien krijgt.
Als je kinderen en jongeren coacht in pakweg Dendermonde heeft het geen zin om je ad te laten verschijnen in de feed van 50-jarigen uit Genk.

Pas je advertenties aan aan je doelgroep. Kies een voor je doelgroep aantrekkelijke of opvallende visual. Pas ook je schrijfstijl aan: vlot en spontaan of een tikje zakelijker? Spreek de taal van je lezer!

Meet de resultaten regelmatig. Dat kan in het dashboard en natuurlijk ook via het aantal reacties die je krijgt. Zowel bij de ad zelf als je aantal mails, telefoons en boekingen. Vraag nieuwe cliënten altijd via welk kanaal ze jou gevonden hebben. Dat is erg waardevolle informatie.

Ook adverteren in google is een doeltreffende optie. Dat is vaak wel prijziger, afhankelijk van hoeveel concurrenten in jouw regio op dezelfde zoekwoorden adverteren. Laat je adviseren door een professional of experimenteer zelf. Google Ads helpt je op weg.

Ook hier is het een goed idee om vooraf wat blogs en whitepapers te lezen over online adverteren.

10. Mond-aan-mondreclame

Ook in een toenemend digitale wereld is mond-aan-mondreclame onbetaalbaar. Een tevreden coachee die vertelt over de ervaring met jou, is de beste reclame. Ook hier geldt dat we als sociale wezens geneigd zijn te denken dat waar anderen tevreden over zijn, ook voor ons goed is.

Consistentie is belangrijk om je online reputatie op te bouwen. Blijf actief op de gekozen platforms, ook als er niet altijd veel reactie komt. Reageer op opmerkingen en blijf waardevolle inhoud delen om betrokkenheid op te bouwen. Content marketing is een marathon en geen sprint. De aanhouder wint!

 

 

🫴 Better Minds Coaching ondersteunt de coaches die zich bij hen aansluiten. Administratief, zakelijk en op marketingvlak. Neem gerust contact met hen op om te bekijken wat ze voor jou kunnen betekenen.