Loopbaancoach worden | Better Minds Academy

Loopbaancoach worden: waarom en hoe? 

Loopbaancoaching zit in de lift.  Pakweg 15 jaar geleden waren nog weinig mensen hiermee vertrouwd. Een baan voor het leven was toen nog vaak de norm. En de sfeer of de jobinhoud was wat die was. Dat is vandaag helemaal anders. We willen zinvol werk waarin we onze talenten kunnen ontplooien. En een werkomgeving waar we ons gewaardeerd voelen.

 

De overheid riep de loopbaancheque in het leven riep in 2013. Sindsdien kende de vraag naar loopbaancoaching een grote groei. In 2023 stond de teller op meer dan 175.000 Vlamingen die loopbaanbegeleiding volgden. And counting…

Loopbaancoach worden is een carrièrekeuze met potentieel. Een degelijke opleiding volgen is de basis. De kwaliteit van jouw dienstverlening, in combinatie met je kennis, is immers key om je coachees de beste begeleiding te geven.

Waarom loopbaancoach worden? Hier zijn alvast 7 goede redenen:

 

1. Anderen helpen is je passie

Mensen ondersteunen en begeleiden om hun potentieel te ontdekken, maakt je gelukkig. Samen doelen stellen en obstakels helpen overwinnen, geeft je energie.

2. Persoonlijke ontwikkeling

Je bent geboeid door mensen en hun talenten. Samen sterke punten identificeren. Op zoek gaan naar drijfveren. Belemmeringen overwinnen en professionele doelen bereiken. Dat is helemaal ‘jouw ding’.

3. Je eigen ervaring delen

Misschien nam je eigen loopbaan al een aantal  wendingen. En wil je anderen begeleiden die zich in vergelijkbare situaties bevinden. Jouw ervaring kan mensen die van loopbaan willen veranderen, inspireren. Of een voorbeeld zijn voor doorgewinterde professionals die zichzelf willen -of moeten- heruitvinden.

4. Zin in zingeving

Een positieve impact hebben op het leven van mensen geeft je veel voldoening. Hen helpen vreugde en succes in hun loopbaan te vinden, is een sterke drijfveer voor jou.

5. Kennis van de arbeidsmarkt

Heb je ervaring in het bedrijfsleven? Of in HR? En een goed begrip van organisatiestructuren, -culturen en loopbaantrajecten? Dat is zeker een plus. Met die waardevolle achtergrond kun je uiteenlopende profielen coachen in hun loopbaanontwikkeling.

6. Zin voor initiatief

Loopbaancoaches werken vaak zelfstandig. Dat biedt je veel vrijheid om je eigen koers, context en werkuren te bepalen. Daarnaast kun je als loopbaancoach ook in dienstverband werken. Steeds meer bedrijven en organisaties betrekken loopbaancoaches in hun HR-beleid.

7. Voortdurende leermogelijkheden

Het coachingsveld is dynamisch en vereist voortdurende professionele ontwikkeling. Hou je ervan om bij te leren? Wil je steeds op de hoogte te blijven van trends en methodologieën op het gebied van loopbaancoaching? Dan zal dit je steeds weer stimuleren en inspireren.

Overweeg je om loopbaancoach te worden?

Dan is het raadzaam om dieper te graven naar je persoonlijke motivaties, vaardigheden en de verantwoordelijkheden die bij deze rol horen. Zelf begeleiding volgen bij een loopbaancoach voor je de stap zet, is trouwens een uitstekend idee. Zo ondervind je aan den lijve wat de job inhoudt. Het helpt om zelf een idee te vormen van hoe jij het zou aanpakken, en wat je daarvoor nodig hebt.
Volg in elke geval een degelijke, erkende opleiding om jezelf goed voor te bereiden op deze boeiende carrière!

 

👉 Ontdek de opleiding tot loopbaancoach bij Better Minds Academy

👉 Leer alles over (loopbaan)coaching of vind een loopbaancoach op de website van Better Minds Coaching.

👉 Wil je werken met de loopbaancheques van VDAB? Dan dien je aan te sluiten bij een erkend loopbaancentrum. Check deze praktische info van de VDAB over starten als loopbaanbegeleider

👉 Ontdek meer info over andere coachopleidingen bij Better Minds Academy