Hoe start ik een eigen coachingpraktijk? | Better Minds Academy

Hoe start ik een eigen coachingpraktijk? 

Wil starten als coach? Mooie carrièrekeuze 🙂 En natuurlijk ook een grote stap. Die heeft een grondige planning en voorbereiding nodig. Hoe begin je eraan? Wij helpen je in deze blog graag op weg!

 

1. Bepaal je specialisatie

Identificeer het gebied waarin je wilt coachen. Dit kan variëren van stress- en burnout coaching (veerkracht), loopbaancoaching en levenscoaching tot sport-, gezondheids- en voedingscoaching. Maar ook kinderen en jongeren coaching en organisatiecoaching. Kies de specialisatie waarin je passie ligt en waarin je expertise hebt. Een combinatie van specialisaties is natuurlijk ook mogelijk. Coaching is immers geen exacte wetenschap met strak afgelijnde domeinen.

2. Opleiding en certificering

Zorg ervoor dat je de juiste opleiding en certificering hebt voor het type coaching dat je wilt aanbieden. Een kwalitatieve opleiding in een gereputeerd instituut vergroot je geloofwaardigheid. En versterkt het vertrouwen van cliënten. Er zijn verschillende soorten certificaten. Erkende opleidingsinstituten verstrekken certificaten die bewijzen dat je de nodige competenties behaald hebt.

Overweeg of je het certificaat van de International Coaching Federation wilt behalen. Deze Amerikaanse organisatie erkent bepaalde opleidingen en instituten. Ze moeten hiervoor een grondige screening en jaarlijkse audit ondergaan. Daarnaast stelt het ICF ook hoge financiële eisen. Een ICF-certificaat staat garant voor een bepaalde normen. Bij opleidingsverstrekkers die kwaliteit bieden maar zich niet associëren met ICF kun je ook de vereiste coachvaardigheden verwerven. Ga dan wel zorgvuldig na of alle coachcompetenties voldoende aan bod komen.

3. Ontwikkel je coachvaardigheden

Oefen en verbeter voortdurend je coachvaardigheden. Zoek bijvoorbeeld supervisie bij ervaren coaches. Volg workshops, masterclasses en blijf bijleren. Lees relevante publicaties, boeken en volg de vakpers. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe methodologieën en inzichten.

4. Stel een businessplan op

Schrijf een gedetailleerd businessplan uit dat je

  • doelen
  • doelgroep
  • marketingstrategieën
  • financiële voorspellingen
  • operationele plannen

omvat. Een goed businessplan is een belangrijke basis om je praktijk te laten slagen.

➡️ Leer in deze blog stap voor stap hoe je een businessplan opstelt.

5. Kies een bedrijfsnaam en registreer je bedrijf

Kies een pakkende en professionele naam voor je coachingpraktijk. Check of de naam niet al (te vaak) gebruikt wordt. En of de domeinnaam (url) nog beschikbaar is. Geen inspiratie? Chat GPT is een handig hulpmiddel!
Registreer je bedrijf volgens de wetten in jouw regio. Deze blog van VLAIO legt je uit hoe je dat doet.

6. Bouw je online aanwezigheid op

Maak een professionele website waarop je je diensten, achtergrond en contactgegevens presenteert. Hiervoor hoef je geen dure professional in te huren. Met (gratis) programma’s als Google sites, Weebly, WordPress enz. kom je al een heel eind.
Maak ook gebruik van sociale media om jezelf te profileren.
Wat deel je zoal op je sociale media? Goede content kan heel veel vormen aannemen: tips, inspiratie, weetjes, voorbeelden, testimonials, storytelling, quiz, ‘ask-me-anything’… Laat je creativiteit de vrije loop!

Experimenteer en kijk waarop je reactie krijgt. Belangrijk is dat wat je post visueel herkenbaar is (‘branding’ => eenvormigheid in kleur, vorm, lettertype) en dat het representeert waar jij als coach voor staat. Vaak is het een goed idee om een apart profiel aan te maken voor je coachingpraktijk. Wil je je eigen leven, familie, vrienden, reizen enz. inzetten om je authenticiteit te tonen? Dat kan. Maar weest je ervan bewust dat je cliënten dan altijd kunnen meekijken.

➡️ Lees alles over marketing in onze blog ‘Hoe stel ik een marketingplan op voor mijn coachingspraktijk?’

7. Netwerken en offline marketing

Netwerk met andere professionals in je vakgebied. En aanverwante sectoren (bv. de zorg). Een heel goede tip van Better Minds Academy-trainer Axelle Golinvaux is deze:

Bied je diensten aan bij artsen, kinesisten en (para-)medische groepspraktijken. Daar zit je doelgroep. Zij kunnen ook snel noden detecteren en coachees naar je doorverwijzen. Heb je nog geen praktijkruimte? Huren bij een groepspraktijk geeft je vaak een vliegende start.

Maak gebruik van online en offline marketingstrategieën om je diensten te promoten. Zoals een goed uithangbord, flyers bij openbare gebouwen en diensten, visitekaartjes in kleine handelszaken…

8. Bepaal je tarieven

Onderzoek wat gebruikelijk is in je branche en bepaal redelijke tarieven voor je diensten. Overweeg ook of je pakketten wilt aanbieden of flexibele tarieven hanteert.

Een gangbaar tarief voor een startende coach is vandaag 60 à 70 euro per sessie van een uur. Vermijd om je prijszetting te laag te starten om jouw plekje op de markt te veroveren. Het is dan moeilijk om je prijs te corrigeren als je meer ervaring krijgt. En je wilt niet als ‘goedkoop’ bekend staan. Vaak associëren mensen kwaliteit met een bepaald prijskaartje.

9. Breng je administratie in orde

Regel administratieve zaken zoals facturering, boekhouding en verzekeringen. Bedenk ook of je contracten wilt opstellen voor je diensten. Een boekhouder inschakelen brengt een bepaalde kost met zich mee. Maar die haal je er vaak weer uit. Je boekhouder weet immers welke kosten je kan inbrengen, waarop je kan besparen en welke investeringen je wel of niet doet.

10. Evalueer en stuur je strategie bij

Evalueer regelmatig je bedrijfsprestaties en pas je strategieën aan waar nodig. Vraag feedback van cliënten en gebruik dit om je diensten te verbeteren.