’t Is weer voorbij die mooie zomer…
I feel like I’m ‘Fall’-ing
Nu de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst, ervaren veel mensen een verandering in hun gemoedstoestand. De zon begint eerder onder te gaan. De temperaturen dalen. De bladeren kleuren prachtig.
Maar voor sommigen kan deze overgang naar het herfstseizoen een gevoel van melancholie met zich meebrengen. Dat noemen we vaak “herfstblues“. Als coach is het belangrijk om dit fenomeen te begrijpen, te herkennen en onze coachees te helpen omgaan met de herfstblues. In deze blog gaan we dieper in op wat herfstblues is en hoe we het aanpakken.
Wat is dat, herfstblues?
Met de term herfstblues, ook wel bekend als herfstdip, beschrijven we emotionele veranderingen die sommige mensen ervaren bij de overgang van de zomer naar de herfst. Naast melancholie voelen ze vermoeidheid, prikkelbaarheid en een algemeen gevoel van neerslachtigheid. Deze symptomen kunnen mild zijn. Maar voor sommigen zijn ze ernstig genoeg om hun dagelijks leven te beïnvloeden.
Oorzaken van herfstblues
Verschillende factoren dragen bij aan de herfstblues:
-
- Seizoensgebonden veranderingen: kortere dagen en minder zonlicht kunnen leiden tot een verstoring van de biologische klok. Ze kunnen ook veranderingen veroorzaken in de productie van serotonine. Deze neurotransmitter heeft een invloed op stemming en welzijn.
- Temperatuur en weer: De koudere temperaturen en regenachtige dagen werken gevoelens van ongemak en somberheid in de hand.
- Verlies van zomergevoel: Voor velen is de zomer een tijd van ontspanning, vakanties en leuke activiteiten. De overgang naar een meer routineus herfstschema kan als een verlies voelen.
- Sociale isolatie: Het herfstseizoen leidt vaak tot minder buitenactiviteiten en sociaal contact. Dat werkt soms eenzaamheid in de hand.
Als coach helpen bij herfstblues
Coaches spelen een belangrijke rol om coachees te helpen omgaan met herfstblues. Hier zijn enkele strategieën:
-
- Bewustwording: Help coachees zich bewust te worden van hun symptomen en gevoelens in de herfst. Zo begrijpen ze de oorzaak van hun herfstblues beter.
- Zonlichttherapie: Lichttherapie stelt coachees bloot aan speciale lampen die daglicht nabootsen. Dit kan helpen de stemming te verbeteren. En de effecten van verminderde zonlichtblootstelling te milderen. Maar ook vaker buitenkomen, is een goed idee. Zelfs op minder zonnige dagen.
- Gedrag aanpassen: help coachees om negatieve gedachten en gedragspatronen die herfstblues versterken, te identificeren en aan te pakken.
- Levensstijlaanpassingen: Moedig coachees aan om gezonde gewoonten te behouden. Zoals regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap.
- Sociale steun: Stimuleer coachees om sociaal actief te blijven en steun te zoeken bij vrienden en familie.
Geef weer kleur aan de herfstblues
Herfstblues is een fenomeen dat de emotionele gezondheid van veel mensen beïnvloedt wanneer de zomer overgaat in de herfst. Als coaches kunnen we onze coachees helpen dit seizoensgebonden verschijnsel beter te begrijpen en ermee om te gaan. Door bewustwording, coaching en levensstijlaanpassingen helpen we hen om de herfst met een positievere kijk tegemoet te treden. Samen kunnen we de herfstblues overwinnen en de kwaliteit van leven van de coachees verbeteren.