Hoe kies ik een goede coachopleiding?
De juiste coachopleiding kiezen. Het is soms een hele zoektocht. Even googlen leert je dat het aanbod enorm is. Van korte -soms ééndaagse- cursussen tot diepgaande trajecten die verschillende maanden beslaan. Een coachopleiding is een investering in je eigen professionele ontwikkeling. Doe dus voldoende research voor je beslist. Wij helpen je alvast graag op weg.
1. Kwaliteit
Controleer of de opleiding voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Er zijn internationale standaarden voor coachcompetenties. Zoek uit of de opleiding hier voldoende op inzet en ze effectief toetst.
2. Docenten en trainers
Onderzoek de achtergrond en ervaring van de docenten en trainers. Ze moeten niet alleen ervaring hebben als coach. Maar ook over goede onderwijs- en trainingsvaardigheden beschikken. Een achtergrond als psycholoog of pedagoog is vaak een plus.
3. Curriculum
Beoordeel het curriculum van de opleiding. Zorg ervoor dat het voldoende uitgebreid is. Het moet relevante onderwerpen behandelen die aansluiten bij jouw interesses en doelen als coach. En voldoende oefen-, reflectie- en feedback momenten voorzien. Coachen is immers een vaardigheid. Die leer je maar door ze te beoefenen.
4. Praktijkervaring
Een goede coachopleiding moet praktijkgericht zijn. Kijk of de opleiding mogelijkheden biedt voor praktijkervaring. Bijvoorbeeld door stages, supervisie, simulatie of coachingpraktijk.
5. Certificering
Een gerespecteerd certificaat vergroot je geloofwaardigheid als coach. Net als je marktwaarde. Het certificaat mag niet vrijblijvend uitgereikt worden op het einde van de opleiding. Enkel cursisten die alle doelstellingen aantoonbaar bereiken, ontvangen hun certificaat.
6. Opleidingsduur
De duur van de opleiding is een belangrijke indicatie voor de kwaliteit. Een degelijke coachopleiding moet minimaal 5 à 6 lesdagen omvatten. Liefst verspreid over meerdere weken tot maanden. Coach worden is een individueel groeiproces. De nodige professionele coachvaardigheden ontwikkelen, vraagt zijn tijd.
7. Opleidingsvorm
Er worden heel wat hybride of online coachopleidingen aangeboden. Dat biedt een aantal praktische voordelen. Maar mensen coachen is een inherent intermenselijk proces. Voldoende persoonlijk één-op-één contact is daarbij onontbeerlijk. Een scherm zorgt voor een zekere barrière. Een volledige online coachopleiding is dus niet optimaal.
8. Kosten
Een degelijke coachopleiding is niet goedkoop. Kwaliteit heeft z’n prijs. Bedenk hierbij dat investeren in kwalitatief hoogstaand onderwijs een langetermijninvestering is. In jezelf én je carrière.
Vergelijk niet alleen de prijs van verschillende opleidingen. Hou rekening met het aantal opleidingsdagen, het aantal cursisten, het aantal trainers. Kijk ook na of lunch en drank inbegrepen zijn. Ten slotte is ook de locatie niet onbelangrijk: is die goed gelegen? Vormt het een aangenaam leerkader?
9. Alumni-netwerk
Onderzoek of de opleiding een actief alumni-netwerk heeft. Een sterk netwerk is waardevol om ervaringen te delen. Het biedt je ook kansen tot professionele en commerciële groei.
10. Reviews en getuigenissen
Lees reviews en getuigenissen van voormalige studenten. Dit geeft je inzicht in de ervaringen van anderen en de effectiviteit van de opleiding. Hou er natuurlijk rekening mee dat iedere cursist andere drijfveren heeft. En wees je ervan bewust dat aanbieders het liefst positieve ervaringen in de kijker zetten.
11.Is it a match?
Komen de filosofie en aanpak van de opleiding overeen met jouw eigen waarden? Matchen ze met jouw visie op coaching? Een goede persoonlijke ‘fit’ is belangrijk om je betrokken te voelen. En optimaal te leren en te evolueren.
Bij Better Minds Academy organiseren we regelmatig ‘proeverijen’. Zo maak je kennis met het DNA van onze coachopleidingen. Ons aanbod, visie, aanpak, trainers, … Kom eens snuffelen of het een match is.
Ontdek hier de data en schrijf je in!
Ontdek meer info over coachopleidingen bij Better Minds Academy