Hoe maak ik een businessplan voor mijn coachingpraktijk? | Better Minds Academy

Wil je starten als coach? Zo maak je een business plan voor je praktijk. 

Een business plan opstellen is een belangrijke stap wanneer je je eigen coachingpraktijk wil opstarten. Met een goed business plan vermijd je heel wat valkuilen en zorgen. En overtuig je indien nodig de bank en potentiële partners. Hier zijn de essentiële elementen die je in je business plan moet opnemen:

1. Samenvatting

  • Korte beschrijving van je coachingpraktijk
  • Doelstellingen op korte en lange termijn
  • Kernwaarden en visie

In de samenvatting schrijf je uit wie  je bent, waar je voor staat, wat je wilt aanbieden en wat je doelstellingen zijn. Dit helpt het voor jou helder te maken wat je precies wil bereiken. En hoe je daar concreet naartoe werkt.
Dit vragenlijstje kan je daarbij helpen:

 • Over mezelf: 
  Wat deed me beslissen een business te starten? Met welk ‘lumineus’ idee is het allemaal begonnen? Welk gat in de markt heb ik gevonden? Hoe gaat mijn business een verschil maken?
 • De anderen:  
  Wat kan ik zelf? Wat niet? Wie ga ik inschakelen om mij te helpen? Welke klanten heb ik op het oog? Welke leveranciers? Wie zijn mijn concurrenten?
 • Mijn aanbod: 
  Wat ga ik verkopen/aanbieden? Waar ga ik dat verkopen/aanbieden? Hoe ga ik ervoor zorgen dat klanten mijn producten/diensten vinden? Door wat te doen zal er geld in het laatje komen? Hoeveel geld?
 • De organisatie: 
  Ga ik dit alleen doen, of samenwerken met een partner? Wat wordt mijn ondernemingsvorm (nv, bv, …)? Word ik een werkgever? Hoe pak ik dat aan? Wat zijn mijn rechten en plichten?

2. Ondernemingsstructuur

  • Rechtsvorm van je bedrijf (bijvoorbeeld eenmanszaak, BV, VOF)
  • Indien van toepassing: details over partners, eigenaren en hun rollen

Start je als zelfstandige? In hoofd- of bijberoep? Richt je een vennootschap op?

Onderzoek de voor- en nadelen van de verschillende ondernemingsvormen. Ken je er zelf onvoldoende van? Laat je dan goed adviseren. Door een boekhouder, sociaal secretariaat of bijvoorbeeld de startersservice van Unizo. Als je wilt, brengen zij ook alle formaliteiten voor jou in orde (tegen betaling).

3. Dienstenaanbod

  • Beschrijf de coachingdiensten die je aanbiedt
  • Specificeer je specialisatie en doelgroep

Richt je je tot een bepaalde doelgroep of regio? Beperk je je tot bepaalde onderwerpen of zorgvragen? Heb je hiervoor de juiste opleiding?
Belangrijke vragen om jezelf te stellen. Want ze bepalen welk plekje op de markt jij inneemt. En ze laten ook toe om helderder te communiceren in je marketing en personal branding.

4. Marktonderzoek

  • Analyseer de coachingmarkt
  • Identificeer concurrenten en beoordeel hun sterke en zwakke punten
  • Doelgroepanalyse en segmentatie

Je hoeft geen ervaren onderzoeker te zijn om een relevant marktonderzoek te doen. Enquêtes of interviews zijn vaak overbodig. Met desk research en gezond verstand kom je al een heel eind.

Kijk vooral na wie er in jouw regio vergelijkbare diensten aanbiedt. Wat zijn hun USP’s (Unique Selling Proposition = unieke eigenschappen)? Hoe onderscheid jij je van hen? Wat zijn hun tarieven? Welk publiek trekken zij aan?

Op die manier identificeer je jouw potentiële marktpositie. Het is wellicht een goed idee om niet hetzelfde aan te bieden tegen een lagere prijs. Zo bouw je geen langdurig succesvolle praktijk uit. Zet in op jouw unieke insteek en kwaliteiten. Zoals jouw achtergrond, aanpak, specialisatie, uitstraling, … Communiceer jouw USP’s vervolgens helder en consequent naar je doelgroep.

5. Marketingplan

  • Positionering en branding van je coachingspraktijk
  • Strategieën voor klantenwerving en klantenbinding
  • Online en offline marketingkanalen die je zult gebruiken

Als je jouw USP’s (zie punt 4) bepaald hebt, werk je een marketingplan uit. Ook hiervoor hoef je geen beroep te doen op duur betaalde professionals. Marketing is creatief en fijn om te doen.

➡️ Lees onze blog over marketing en personal branding van je coachingpraktijk.

6. Operationeel plan

  • Locatie van je praktijk (indien fysiek)
  • Technologieën, methodieken en materiaal die je wilt gebruiken
  • Consultatie-uren
  • Eventuele samenwerkingsverbanden of partnerschappen

De locatie van je praktijk is een belangrijke factor om je onderneming te laten slagen.

Thuispraktijk

Wil je kosten besparen en van thuis uit werken? Begrijpelijk. Maar dan zal je extra inspanningen moeten leveren om jouw aanbod bekend te maken.

1. Begin met een duidelijke signalisatie aan de straat. Passanten moeten zien en begrijpen wat je doet.

2. Richt je thuispraktijk gezellig en professioneel in. Zorg dat coachees niet door je privéruimtes moeten. Een aparte coachruimte is een absolute must. Verwittig steeds je huisgenoten als je een consultatie hebt. Zorg dat ze zeker niet storen. Hou ook huisdieren buiten. Een hond of kat brengen soms rust maar veel mensen zijn er ook bang van.

3. Maak een website en vermeld duidelijk je contactgegevens en locatie. Maak social media profielen aan en breng je thuispraktijk regelmatig duidelijk in beeld. Dat werkt drempelverlagend.

4. Overweeg of online coaching een optie is. Zo kun je je regio verbreden en meer cliënten aantrekken.

5. Op welke uren ben je beschikbaar? Met kinderen in huis is het misschien een goed idee om geen cliënten te ontvangen op de ‘spitsuren’ in het gezin. Er is veel vraag naar avondconsultaties. Bekijk hoe vaak en tot hoe laat je beschikbaar wil zijn.

Een ruimte huren

Elders een ruimte huren kost geld. Maar levert vaak ook voordelen op. Kies bijvoorbeeld voor een centrale locatie met veel passage, zodat je praktijk vanzelf naambekendheid krijgt.

Of huur een ruimte in een groepspraktijk. Liefst met een aanvullend aanbod zoals artsen, kinesisten, paramedische beroepen, psychologen. Dit is een prima manier om snel coachees te krijgen. Je collega-huurders kunnen hun cliënten naar je doorverwijzen. Dat geeft je bovendien meteen professionele geloofwaardigheid. Mond-aan-mondreclame doet vaak de rest.

Door je aan te sluiten bij een groepspraktijk ben je mogelijk wel beperkt in je openingsuren. Bekijk of die overeenkomen met de tijdstippen waarop jij wil coachen.

7. Financieel plan

  • Startkapitaal en financieringsbronnen
  • Gedetailleerde inkomstenprognoses en kostenramingen
  • Break-evenanalyse
  • Cashflowprognoses

Ook hier raden we je sterk aan om je te laten adviseren door professionals: je boekhouder, bank of financieel adviseur. Zeker als je start in hoofdberoep is het belangrijk dat je een realistisch beeld hebt van de inkomsten die je mag verwachten. Onderschat liever dan te overschatten.

8. Risicoanalyse

  • Identificeer mogelijke risico’s en hoe je deze kunt beperken
  • Beschrijf je strategieën voor crisismanagement

Wat als de zaken niet lopen zoals je verwacht? Hoe lang blijf je wachten tot de zaken beter gaan? Wat kun je doen om bij te sturen? Bedenk alle mogelijke scenario’s en zoek gelijk oplossingen. Stelt het probleem zich niet? Dan is er niets verloren. Maar als het zich wel stelt, ben je voorbereid. Dat laat je toe om snel te schakelen en bij te sturen. Bijvoorbeeld door je marketinginspanningen op te schroeven (bv. ads op sociale media). Of je aanbod te verbreden. Of net te specialiseren.

9. Bijlagen

  • Voeg eventuele ondersteunende documenten toe, zoals je cv, certificaten of andere relevante informatie.

Zorg ervoor dat je businessplan duidelijk, beknopt en realistisch is. Het is een dynamisch document dat je regelmatig moet bijwerken naarmate je bedrijf groeit en verandert.

Better Minds Coaching ondersteunt de coaches die zich bij haar aansluiten. Administratief, zakelijk en op marketingvlak. Neem gerust contact met hen op.

➡️ Lees ook de blog ‘Hoe start ik mijn eigencoachingpraktijk?’