Angst: aah-natomie en analyse | Better Minds Academy

Bang voor angst? (B)angst?

Rond Halloween vieren we onze angst. Bangmakerij is dan leuk en spannend. Jong en oud dompelt zich onder in horrorfilms, griezelfeesten en trick-or-treating. Maar in het dagelijkse leven is angst geen pretje. Het kan je leven danig beheersen en je functioneren belemmeren.

Angst is een complexe en veelvoorkomende menselijke emotie. Een diepgewortelde oerreactie op gevaar, onzekerheid of stress. Angst kan zich op veel verschillende manieren manifesteren. Van een lichte bezorgdheid tot verlammende paniek.
Vanuit de natuur heeft angst een duidelijke functie: gevaar vermijden. Maar soms kan angst destructief worden. Hoe beïnvloedt angst jouw leven? En hoe ga je ermee om?

Vele vormen van angst

Angst kan heel verschillende vormen aannemen. De triggers variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende vormen van angst zijn:

  1. Algemene angststoornis (GAS): Mensen met GAS ervaren een constante zorg en bezorgdheid over alledaagse dingen. Zelfs als er geen duidelijke reden is voor bezorgdheid.
  2. Sociale angststoornis: Dit type angst treedt op in sociale situaties. Het kan leiden tot vermijdingsgedrag om confrontaties met anderen te voorkomen.
  3. Paniekaanvallen: Paniekaanvallen zijn plotselinge, intense periodes van angst. Vaak gaan ze gepaard met fysieke symptomen zoals een versnelde hartslag, zweten en trillen.
  4. Specifieke fobieën: Mensen met specifieke fobieën hebben een extreme angst voor bepaalde objecten of situaties. Zoals spinnen, hoogtes of vliegen.
  5. Posttraumatische stressstoornis (PTSS): PTSS kan optreden na traumatische gebeurtenissen. Wie aan PTSS leidt, herbeleeft het trauma, heeft vaak nachtmerries en ervaart intense angst.

De impact van angst

Angst kan een aanzienlijke impact hebben op je leven. Zoals de kwaliteit van je leven verminderen en je dagelijks functioneren belemmeren. Tot zelfs fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken. Mensen met onbehandelde angst voelen zich vaak geïsoleerd. Relaties kunnen eronder lijden. Zo beïnvloedt angst niet alleen het individu maar ook de bredere samenleving. Angst draagt bij aan ziekteverzuim en economische kosten.

Waar komt angst vandaan?

Angst is een evolutionair mechanisme dat ons heeft geholpen te overleven. In prehistorische tijden waarschuwde angst ons voor fysiek gevaar, zoals roofdieren. Tegenwoordig activeren vooral abstracte en psychologische dreigingen angstgevoelens. Zoals financiële zorgen of sociale druk. Angst heeft zich dus aangepast aan het moderne leven.

Je angst beheersen

Hoewel angst normaal is, betekent dat niet dat we er hulpeloos aan zijn overgeleverd. Er zijn verschillende manieren om angst te beheersen en te verminderen:

  1. Therapie: Praten met een getrainde therapeut kan zeer effectief zijn om angststoornissen te behandelen. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen je om negatieve gedachtepatronen te identificeren en te veranderen.
  2. Medicatie: In sommige -meestal acute- gevallen kan medicatie helpen om de symptomen van angst te verminderen. Medicatie krijg je alleen op voorschrift van een arts.
  3. Levensstijl: Een gezonde levensstijl vergroot de weerbaarheid tegen angst. Denk aan voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet.
  4. Meditatie en mindfulness: Meditatie en mindfulness-oefeningen zijn bewezen technieken om je geest te kalmeren. En zo stress en angst te verminderen. Maar ze zijn geen probaat middel bij acute angst. Je begint er dus best preventief mee.
  5. Ademhalingsoefeningen: Specifieke ademhalingsoefeningen helpen de fysieke symptomen van angst verminderen. Zoals een snelle hartslag en hyperventilatie.
  6. Sociale steun: Praat met vrienden, familie, een steungroep of hulpverleners over je gevoelens. Je angsten delen met anderen kan een grote opluchting zijn. En je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat.

Angst als motivator

Doorgaans zien we angst als iets negatiefs. Toch kan het ook fungeren als een krachtige motivator. Het is de brandstof die ons aanzet tot actie wanneer we geconfronteerd worden met uitdagingen. Angst kan ons aansporen om te groeien, te leren en te veranderen. Het verschil ligt in hoe we met onze angst omgaan. Kies je ervoor om te vermijden en te negeren? Of gebruik je het als een drijvende kracht voor positieve veranderingen in je leven?

Wees niet bang van angst

Angst is een universele menselijke emotie die we allemaal ervaren. Zij het in verschillende gradaties. Weet dat angst, hoewel soms overweldigend, beheersbaar is. Met de juiste benadering en ondersteuning, leer je omgaan met angst. En de kwaliteit van je leven verbeteren. Bovendien hoeft angst niet altijd negatief te zijn. Zet het in als motivator voor persoonlijke groei en verandering. Negeer je angsten niet maar omarm ze.

Coachen op angst en verlangen

Coaches komen vaak in aanraking met mensen met angstklachten. Veelal komen die voort uit een verlangen naar controle. Met specifieke tools en technieken helpt de coach zijn coachees om hun angst te omarmen. Om er anders mee om te gaan. Zodat angst hen niet langer in de ban houdt.

👉 Lees hier meer over de masterclass Coachen op angst en verlangen.