Coach worden

In onze veeleisende maatschappij is het belangrijk om wendbaar en te veerkrachtig zijn. Om jezelf te ontplooien en te blijven groeien. Coaching als leerinstrument wint dan ook terrein. Coachen is een wetenschappelijk onderbouwde en beproefde manier om mensen interactief te begeleiden naar meer zelfbewustzijn en groei.

Deze 6-daagse basisopleiding tot coach richt zich naar professionals die een krachtige skills set willen ontwikkelen om het mentaal kapitaal van mensen en organisaties te versterken.

Coaching is mensenwerk. Het succes van een coachtraject is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de coach. Hun attitude, kennis, vaardigheden en focus zijn bepalend voor het groeiproces van de coachee. Het spreekt dan ook voor zich dat professionele coaching een grondige opleiding vereist. Deze basisopleiding wil daarin een fundamentele eerste stap zijn: een grondige en praktijkgerichte training in de basiscompetenties van een professioneel coach.

Je kiest voor een coachopleiding bij Better Minds Academy als je:

 • Professionele coachvaardigheden wil ontwikkelen
 • Van veel interactie en oefeningen houdt (70% praktijk – 30% theorie)
 • Een toolbox van methodieken en oefeningen wil ontwikkelen die je op maat kan inzetten
 • Houdt van een persoonlijke aanpak met veel feedback: maximum 12 deelnemers per groep
 • Op zoek bent naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten, met insteek uit de positieve psychologie
 • Wilt blijven bijleren via een online leerplatform, intervisies en masterclasses

Programma

Het volledige traject telt 6 lesdagen. Hierin leer je de basiscompetenties van een professioneel coach aan. De bouwstenen worden trapsgewijs aangereikt en ingeoefend.

De opleiding volgt heldere doelstellingen en is opgebouwd volgens een goed doordacht curriculum. Vertrekkend vanuit een duidelijk methodisch kader, is deze training sterk ervaringsgericht. Vanaf dag 1 oefen je je coachvaardigheden in kleine groep met reële cases. Het groepsproces en collegiaal leren zijn van onschatbare waarde voor jouw professionele ontwikkeling. Waarin menselijk kapitaal centraal staat. We geloven dus niet in overvolle, anonieme leslokalen. Maar kiezen bewust voor kleine groepen in een rustgevend kader. Waarin veiligheid en vertrouwen centraal staan.

Op de meeste lesdagen zijn er 2 trainers aanwezig. Deze persoonlijke begeleiding is net die extra touch die onze opleiding uniek maakt.

Ontdek onze opleiding hier

Dag 1: Dag 1 gaan we aan de slag met het basiscoachmodel en passen dit toe op ons eigen leerproces. Zo heb je vanaf het begin van deze opleiding onmiddellijk de kern van de opleiding door en weet je precies waar jij in wil groeien.
We gaan dieper in op wat een gepaste grondhouding van een coach is. Ook gaan we na hoe je verbinding maakt met je coachee en welke vaardigheden je daar voor nodig hebt?
Tijdens deze dag exploreren we hoe een coachtraject eruit ziet en hoe je een coachgesprek gestructureerd kan opbouwen aan de hand van het coachmodel.
We onderzoeken en leren jullie de hindernissen en hulpbronnen te bevragen.
Eens dat je de hulpbronnen kent hoe kan je deze dan bij je coachee activeren. Hoe zorg je ervoor dat je coachee deze ook kan inzetten.
Dit is een dag vol fun en creativiteit. Aan de hand van verschillende materialen voeren jullie verschillende coachgesprekken.

Voor wie is deze opleiding?

+ Voel jij je geroepen om mensen in hun kracht te zetten? Droom je ervan hen uit hun comfortzone te halen en hen te stimuleren tot groei?

+ Wil je als zelfstandig coach aan de slag? Of een coachende rol opnemen binnen de organisatie waar je voor werkt? (bv. als leidinggevende/HR professional/preventieadviseur/vertrouwenspersoon/trainer/mentor)

+ Ben je op zoek naar een vorming die sterk evidence based en tegelijk hands on is?

Dan is deze basisopleiding iets voor jou!

Toelatingsvoorwaarden?

+ Je hebt een bachelor- of masterdiploma of een gelijkgesteld cognitief niveau

+ Je hebt minimaal 3 jaar algemene werkervaring

+ Je hebt voldoende mogelijkheden en tijd om de geleerde competenties in een reële context te oefenen.

+ Je onderbouwt je ervaring en motivatie in een intakegesprek met de lesgevers. Dit intakegsprek dient om het beginniveau van de deelnemers in te schatten en zo een evenwichtige groepssamenstelling te garanderen.

Expert trainer (Antwerpen & Hasselt)

Els Schepens is trainer voor de basiscoachopleidingen in Antwerpen & Hasselt. In Antwerpen traint ze in duo met Axelle.

Els Schepens is psychotherapeut en organisatiecoach. Ze doceerde aan de TC-University in Rotterdam in de professionele coachopleiding. Aan de University Colleges Leuven- Limburg (UCLL) coacht ze leidinggevenden rond weerbaarheid bij stress en werkdruk. Els blikt terug op een jarenlange ervaring in het opleiden en trainen van mensen in diverse organisaties. De rode draad doorheen Els’ activiteiten is haar passie voor groei van mensen. Ze geeft hen graag alle ruimte om te excelleren.

Expert trainer (Antwerpen)

Axelle Golinvaux is samen met Els Schepens trainer in de basiscoachopleiding in Antwerpen.

Axelle Golinvaux is master in bedrijfspsychologie. Ze heeft 20 jaar ervaring met HR-operaties en HR-management voor verschillende bedrijven in verschillende sectoren. Zowel in een internationale als lokale context. Vandaag is Axelle gecertificeerd business- en loopbaancoach en treedt ze op als trainer & coach bij Better Minds at Work. Stressdetectie is één van haar expertises. Axelles missie is om welzijn en “happiness” op de werkvloer te verbeteren. Door competenties te ontwikkelen en prestaties te verbeteren. En zo tot een duurzaam engagement tussen werkgever en werknemer te komen.

Jouw ontwikkeling is onze zorg

Jouw professionele vorming vindt plaats op verschillende niveau’s.

Lesdagen

Het programma omvat 6 lesdagen, telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Elke lesdag brengt huiswerk en de nodige zelfstudie met zich mee.

Opdrachten & evaluatie

Naast de lesdagen en leergroepen verwachten we dat je zelfstandig oefent. De praktijkopdrachten bestaan uit coachgesprekken voeren met een cliënt in een fictieve context (oefensituatie met bv. je partner, een vriend, een kennis). Je maakt een reflectieverslag, waarin je reflecteert over je eigen handelen.

Daarnaast voer je een persoonlijk gesprek met jouw mentor. Samen ga je bepalen waar je staat in je ontwikkeling en waar je nog sturing kan gebruiken. Leidraad voor het gesprek zijn je logboek (zie onder), onze observaties tijdens de trainingsdagen, video-opnames van een coachgesprek en jouw reflectieverslag hierover. De eindevaluatie gebeurt aan de hand de vooropgestelde basiscompetenties.

Logboek, POP en portfolio

Tijdens de opleiding houd je een persoonlijk logboek bij. Je stippelt je ontwikkeling uit via een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Alle informatie bundel je in een portfolio.

Leergroepen

Naast de reguliere lesdagen verwachten we van deelnemers dat ze zich onderling organiseren in leerbijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten reflecteer je samen met anderen op het leerproces en op jouw functioneren als coach. Je deelt ervaringen, oefent je competenties, observeert en geeft feedback. Op die manier verdiep en consolideer je je ontwikkeling.

Certificering 

Deze basisopleiding is een solide basis om je naderhand verder te specialiseren en certificeren als professioneel coach.

Verdieping

Na deze Better Minds Basis-coachopleiding ben je in staat om je verder te specialiseren als Veerkrachtcoach, Loopbaancoach of Organisatiecoach. Je bouwt als het ware verder aan een gedegen loopbaan als professioneel coach.

Daarnaast bieden wij onze alumni inspirerende navormingen en intervisiemomenten aan.

Prijs & Subsidiemogelijkheden

Je investering voor de 6-daagse opleiding is 2.950 euro. De 4-daagse summer intensive opleiding volg je voor 2.750 euro.
Dit bedrag is inclusief alle documentatie + catering, exclusief 21% BTW.

 • Betalen in schijven is mogelijk.
 • Opleidingscheques voor werknemers – Erkenningsnummer: ODB-1002217
 • Werkbaarheidscheque – Bekijk de voorwaarden
 • Vlaams educatief verlof
 • Brussels educatief verlof

Combineer je met een van onze andere coachopleidingen? Dan ontvang je 10% korting op het tarief van de specialisatie.

Data

Onze opleidingen vinden steeds plaats op prachtige, inspirerende plekken.
We geloven er sterk in dat een stimulerende omgeving

 jouw creatieve mindset en leerproces bevordert.
Bovendien zijn onze locaties goed bereikbaar met de wagen,
het openbaar vervoer en vind je parking voor de deur.

Summer intensive, Antwerpen

 • 4 & 5 juli 2024
 • 22 & 23 augustus 2024
 • + 2 dagen zelfstudie

Juli: Bleyckhof
Adres: Schildesteenweg 94, 2520 Oelegem (Ranst)

Augustus: Silo’s Better Minds at Work
Adres: Stokerijstraat 17, 2110 Wijnegem

GR5
Adres: Langvennestraat 5 in Hasselt

Hasselt, Limburg

 • 7 oktober 2024
 • 4 november 2024
 • 25 november 2024
 • 16 december 2024
 • 13 januari 2025
 • 3 februari 2025

Ervaringen

Johnny & Els zijn heel bevlogen, deskundige trainers. De coachopleiding is een sterke combinatie van theorie en praktische oefeningen. Daarnaast zijn er nog reflectie-opdrachten, die zorgen voor verdieping. Johnny en Els waren altijd heel complementair en enthousiast. Toch heeft ieder zijn stekte en dat maakt deze opleiding uniek. Johnny heeft een enorme coachervaring en brengt de theorie op een duidelijke, structurele manier over. Els is heel belevend, en speelt in op de vragen van de groep. Kortom, ik keek elke week uit naar de opleiding die me steeds veel energie en inspiratie gaf, en zeker op zo’n prachtige locatie!

Jessy Van DousselaereBeleidsthemabeheerder Welzijn bij Agentschap Overheidspersoneel

Uitzonderlijk ervaren trainers die praktijkervaring mooi combineren met theoretische kaders. Els en Johnny ademen het coach zijn ten volle uit in hun doen en zijn. Er is een mooie congruentie tussen de kaders en inzichten die ze aanbrengen, hoe dit tot uiting komt in de praktijkoefeningen én hoe ze het proces begeleiden. Zoals ze zeggen: “the proof of the pudding is in the eating…”dankzij de opleiding heb ik een grotere range ontwikkeld als (veerkracht)coach: ik heb pianotoetsen die ik kende, maar al lang niet meer gebruikte herontdekt én nieuwe toetsen leren kennen, waardoor ik méér en gevarieerder kan spelen.

Jessica BastiaenssensHR Consultant – UZ Gent

Els en Johnny blinken uit door hun mensgerichte, positieve en oplossingsgerichte benadering en door hun praktische en creatieve aanpak. Ze zijn beiden heel onderlegd en deskundig en hebben bakken ervaring in de materie die ze brengen. Er werd steeds zorg besteed aan het aanreiken van verdiepende literatuur.

Geert De VooghtAssociate Partner at Quest-it

Schrijf je hier in


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contacteer ons voor meer info


info@bettermindsacademy.com
03 297 32 23